Skočiť na hlavný obsah

Tatranci odstrašujú turistov vypínaním osvetlenia

Tatranci odstrašujú turistov vypínaním osvetlenia

VYSOKÉ TATRY. 07.04.2022. Vysoké Tatry sú mekkou turizmu na Slovensku. Viaceré destinácie vo Vysokých Tatrách budú mať kvôli obmedzeného tatranskému rozpočtu v noci pozhasínané svetlá. Radnica informovala, že sa bude jednať o 1 500 kusov svetelných miest z celkového počtu 1 600. Združenie cestovného ruchu Vysoké Tatry s takýmto kontroverzným opatrením nesúhlasí. 

Tatranskí podnikatelia sa tomuto opatreniu bránia

Tatranskí podnikatelia a ubytovatelia zo Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry vyjadrili s takýmto obmedzujúcim opatrením nesúhlas. 

"Vysoké Tatry sú predsa miestom, kde sa chodia návštevníci vo večerných hodinách prechádzať, zabávať aj kultúrne vyžiť. Existuje veľa maličkých obcí na Slovensku, kde sa obyvatelia po celodennom pracovnom dni zdržiavajú väčšinou iba doma vo svojich príbytkoch a večerné osvetlenie po únavnom pracovnom dni vôbec nepotrebujú. No Tatry majú predsa úplne inú funkciu aj charakter," povedala Iveta Kostovčíková, prevádzkovateľka miestneho penziónu. 

Vypínanie verejného osvetlenia po 22.30 h môže byť pre väčšinu gastrozariadení likvidačné. Cestovný ruch je po posledných dvoch rokoch už úplne na kolenách a každý takýto či podobný krok môže mať za následok len prehĺbenie neistoty zo strany návštevníkov a presun do iných európskych destinácií," dodal Eduard Baltányi, majiteľ večerného podniku v Starom Smokovci.

Mesto Vysoké Tatry vyzvali na prehodnotenie opatrenia súvisiaceho s vypínaním verejného osvetlenia v nočných hodinách a navrhli ďalšie možné riešenia.

"Rozumieme potrebe znižovať náklady pre rastúce ceny, vypínanie svetiel v top destinácii na Slovensku, najmä v letnej sezóne to však nevidíme ako najšťastnejšie riešenie," uviedla Lenka Rusnáková, riaditeľka Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry.

Mesto Vysoké Tatry začína úsporný režim

Mesto Vysoké Tatry sa rozhodlo o čiastočné obmedzenie vo verejnom osvetlení kvôli zvýšeným cenám za elektrickú energiu a schodku v tatranskom rozpočte. Ide o sumu vo výške 50.000 eur ročne. Mestu Vysoké Tatry zo schváleného rozpočtu pre rok 2022 v oblasti energií chýba takmer 100.000 eur. Mesto Vysoké Tatry zároveň podotklo, že sa bude jednať len o dočasné riešenie. Na stole už majú plány inovácie verejného osvetlenia, a teda trvalé riešenie vo forme úspornejších LED svietidiel. Mesto Vysoké Tatry plánuje vymeniť osvetlenia za LED svietidlá. 

Od 28. marca 2022 bude osvetlenie vypnuté každý deň v čase od 22:30 do 5:00 v častiach Tatranská Kotlina a Tatranská Lomnica. Neskôr príde na rad aj Starý Smokovec, Tatranská Polianka a Vyšné Hágy. 

Primátor mesta Vysoké Tatry verí, že opatrenie sa stretne s pochopením

Ján Mokoš, dlhoročný primátor mesta Vysoké Tatry uviedol, že podobný model funguje aj v iných mestách, kde zhasínaním bojujú proti škodlivému svetelnému znečisteniu:

"V meste Vysoké Tatry sa doteraz v každej z mestských častí svietilo celú noc. Zasvietených bolo v záujme bezpečnosti obyvateľov a návštevníkov cez 1 600 lámp. Avšak so zdražovaním energií sme museli aj my pristúpiť k šetriacim opatreniam, ako väčšina samospráv. Mesto v spolupráci s poslancami pripravuje projekt inovácie verejného osvetlenia - výmenou za šetrné LED, čím by došlo k značnej úspore finančných prostriedkov. Veríme, že obyvatelia a návštevníci si na tento režim zvyknú a s pochopením príjmu toto rozhodnutie," povedal primátor mesta Ján Mokoš.

Občania Vysokých Tatier už apelovali aj na dôslednú kontrolu svietidiel v jednotlivých osadách Vysokých Tatier. V Tatranskej Lomnici si napríklad obyvatelia všimli, že počas niektorých dní sa svieti už krátko po 18. hodine, kedy je ešte vidno. 

O ďalších aktivitách Vysokých Tatier si môžete prečítať v článku o lesníkoch z bývalej organizácie ŠL TANAP-u.

Autor: Martina Grechová, 7. Apríla 2022.

Kategória

Značky