Skočiť na hlavný obsah

Gigantický hotel v Demänovskej doline vraj nepoškodí biotopy, mokrade ani chránené druhy rastlín či živočíchov

Pohľad z Chopku na Demänovskú dolinu

DEMÄNOVSKÁ DOLINA, 25. apríl 2023: Gigantický hotel, vysoký viac ako 30 metrov na Lúčkach v Demänovskej doline získal v odvolacom konaní od Ministerstva životného prostredia povolenie. Túto megastavbu s 25-metrovým bazénom plánujú postaviť v centre Národného parku Nízke Tatry, ktorý predstavuje zdroj pitnej vody pre niekoľko desiatok tisíc obyvateľov a návštevníkov Liptova.

Ochranári z Organizačného združenia Pre Dolinu s Ministerstvom životného prostredia o stavebnom povolení pre plánovanú výstavbu gigantického hotela už rokovali. 

Envirorezort nevníma megaprojekt ako nesprávny

V rámci rokovania sa envirorezort vyjadril, že daný projekt nevníma ako nesprávny. Tvrdia, že stavba bude údajne umiestnená na značne urbanizovanom území, kde nie sú biotopy národného ani európskeho významu, mokrade ani chránené druhy rastlín či živočíchov. Ochranári Národného parku Nízke Tatry s výstavbou gigantického hotela naopak nesúhlasili. Tí pripravili pre okresný úrad odborné stanovisko už v roku 2022.

Ministerstvo životného prostredia chce chrániť prírodu a verejný záujem

Pôvodné stanovisko Ministerstva životného prostredia pred dvoma rokmi bolo v súvislosti s výstavbou v Demänovskej doline jednoznačné: „Ďalšia výstavba je neprípustná, ak tu chceme chrániť prírodu a verejný záujem.“ V súčasnosti sa stanovisko Ministerstva životného prostredia ohľadom tohto rozhodnutia z neznámych a nepochopiteľných príčin zmenilo.

Národný park Nízke Tatry je rezervácia s najdlhším jaskynným systémom

Národný park Nízke Tatry (NAPANT) sa nachádza na strednom Slovensku a je druhým najväčším národným parkom na Slovensku. Zahŕňa pohorie Nízkych Tatier, ktoré je známe svojou rozmanitou prírodou, bohatými lesmi, zaujímavými skalnatými útvarmi a malými vodnými tokmi.
V národnom parku sa nachádza množstvo turistických chodníkov. Demänovská dolina je rezervácia s najdlhším jaskynným systémom na Slovensku a mnohí ju vnímajú ako najmalebnejšiu dolinu v Nízkych Tatrách. V parku sa nachádza množstvo jaskýň a dolín  (Demänovská jaskyňa slobody, Jánska dolina a Vajskovská dolina) ako aj vrcholy Chopok, Ďumbier a Kráľova hoľa. 

NAPANT je domovom mnohých druhov rastlín a živočíchov, vrátane rysa, vlka, medveďa hnedého, kamzíka horského, ale aj rôznych druhov vtákov a hmyzu. Národný park Nízke Tatry tak ponúka návštevníkom možnosť vidieť a spoznať niektoré z najkrajších prírodných divov, ktoré Slovensko ponúka.

Ďalší hotel, ktorý zasiahne aj zdroj pitnej vody

Plánovaný hotel s výškou viac ako 30 metrov má obsahovať 25-metrový bazén, 232 lôžok, 80 miest vo wellness priestoroch, 250 miest v reštaurácii a v kongresovom centre, s podzemným parkovaním pre 120 áut. Hotel s rozlohou 3234 m2 (73,5 m x 44 m) neprešiel posudzovaním kumulovaných vplyvov na životné prostredie, v súčasnosti prechádza stavebným konaním.

Bežný návštevník nesmie na území národného parku zbierať lesné plody či stavať kamenné kopy. Postaviť však viac ako 10 poschodový kolos so stovkami apartmánov však pre niektorých ľudí očividne nepredstavuje žiaden problém. Aj napriek snahe viacerých aktivistov zabrániť alebo spomaliť stavebnú uzáveru v Demänovskej doline, pribudnú v doline ďalšie megaubytovacie kapacity, ktoré prinesú ďalšie znečistenie pitnej vody, zhoršenie kvality ovzdušia a zhoršenú kvalitu dopravy. Tá sa podľa slov niektorých našich odborníkov niekedy prejavuje v dopravných zápchach až na diaľnicu D1.