Skočiť na hlavný obsah

Pomôže nižšia DPH reštauračným a stravovacím službám?

Pomôže nižšia DPH reštauračným a stravovacím službám?

VYSOKÉ TATRY, 8. December 2022: Daň z pridanej hodnoty sa dočasne zníži na 10 % nielen v prípade prevádzkovateľov športovísk, ale aj v gastro podnikoch. Minister financií, Igor Matovič (OĽANO), prišiel s opatrením, ktoré by malo výrazne zlepšiť priznávanie tržieb v gastro sektore. Ak sa toto opatrenie osvedčí, Matovič plánuje zníženú sadzbu DPH vo vybraných sektoroch predĺžiť.

Ako sú na tom so sadzbou DPH naši susedia v Poľsku aj v Rakúsku sa dozviete v ďalšom článku našich odborníkov. V tomto článku sa dozviete aj o reakciách slovenských podnikateľov na zníženú sadzbu DPH.

Zníženú sadzbu dane na 10 % možno uplatňovať iba do konca marca 2023. Ide o opatrenie v súvislosti s pozmeňujúcim návrhom k novele zákona o DPH, o ktorej sa hlasovalo v utorok 6.12.2022.

Koho sa nižšia sadzba DPH týka?

Nižšia sadzba DPH sa vzťahuje na prepravy osôb visutými a pozemnými lanovkami a lyžiarskymi vlekmi, na sprístupnenie krytých a nekrytých športových zariadení, na vstupné do umelých kúpalísk a na reštauračné a stravovacie služby.

Pomôže tento návrh aj zákazníkom?

Viaceré reštauračné prevádzky avizovali, že zníženie cien za reštauračné služby neplánujú. Nechcú jednotlivé ceny za menu a občerstvenie pre svojich klientov zvyšovať, ale dole s cenou nepôjdu.

„Myslím si, že zastabilizovaná cena našich služieb v reštaurácii je aj tak maximum, čo môžeme pre svojich zákazníkov urobiť“, tvrdí majiteľ reštaurácie v Banskej Štiavnici.

"Nechápem, ako môže vláda prijať opatrenie na takú krátku dobu. A to už vôbec nemožno hovoriť o reálnej merateľnosti výsledkov", pokračuje majiteľ miestneho penziónu v Demänovskej doline.

Koľko stojí nulová sadzba DPH poľskú vládu?

V Poľsku stojí nulová DPH na potraviny poľskú vládu ročne približne 1,8 miliardy eur. Nulová sadzba DPH sa odzrkadľuje v cenách mnohých komodít. Slováci chodia do Poľska nakupovať lacnejší nábytok, potraviny, ale aj pohonné hmoty.

Poľsko si chce nulovú sadzbu DPH na potraviny udržať aj v prvom polroku 2023. Náklady, ktoré má znášať štátny rozpočet sú podľa predbežných odhadov vyčíslené na viac ako 8 miliárd zlotých.

Ako je to so sadzbou DPH v susednom Rakúsku?

Rakúsky parlament schválil v roku 2020 návrh zákona o znížení dane z pridanej hodnoty v prípade stravovacích a ubytovacích služieb a kultúrnych podujatí na 5 %.

Zníženie dane bolo ďalším stimulačným opatrením na oživenie rakúskeho hospodárstva, ktoré zasiahla pandémia spojená s vypuknutím koronavírusu Covid-19.
 

Autor: Martina Grechová, 8. December 2022

Kategória

Značky