Skočiť na hlavný obsah

Prečo potrebujú horolezci vlastného horského meteorológa?

Zimná horská meteorologická stanica

Práca horského meteorológa začína aj šesť mesiacov pred samotným výstupom. Horský meteorológ niekedy potrebuje aj päť hodín na to, aby poslal horolezcom do kempu jednu jedinú esemesku. O tom, čo presne taký horský meteorológ robí sa naši odborníci rozprávali s Františkom Kacvinským, dlhoročným slovenským horským meteorológom.

"Pospájať do súvislostí meteorologické dáta je niekedy umenie a denne aj šesť hodín práce. Pri práci veľmi pomáhajú aj meteo balóny."

Horská meteorológia pomáha horolezcom pri výstupoch na najvyššie štíty sveta s predpoveďou počasia. Prečo si musia horolezci na himalájskych výpravách "najímať" svojho vlastného horského meteorológa?

Dôvodov je hneď niekoľko. Prvým je rozlišovacia schopnosť. V Európe a Tatrách má model Aladin rozlišovaciu schopnosť 4 x 4 kilometre. Teda predpovedá počasie pre plochu cca 16 kilometrov. V Himalájach sa však jedná o 30 x 30 kilometrov. Táto plocha môže zahŕňať množstvo dolín s obrovským prevýšením. Model Aladin teda nemá takú veľkú presnosť, aby dokázal predpovedať počasie na tak rozsiahlych územiach.

Lezci v Himalájach majú aj satelitné telefóny a k dispozícii mnoho ďalších údajov. Aj napriek tomu si kvalitnú predpoveď počasia sami na expedícii nedokážu "poskladať"?

Lezci v Himalájach nemajú kvôli nedostatočnému signálu takmer žiadne vstupné dáta a satelitné telefóny pracujú veľmi pomaly. Satelitné telefóny načítavajú aj úplne malý obrázok jpg takmer 10 minút. Na zostavenie predpovede počasia sú potrebné desiatky grafov a informácií. Horolezci majú okrem toho na výprave na práci úplne iné úlohy. Preto do dobrodružstva vstupuje horský meteorológ, ktorý pre expedíciu pracuje z diaľky domovskej krajiny.

Koľko hodín denne strávite pri predpovedi počasia?

Denne strávim pri počítači niekedy aj šesť hodín. Niekedy to býva aj menej. No vstupných dát, ktoré spracúvam z družíc, meteostaníc, meteobalónov a iných zdrojov, je veľké množstvo. Pospájať ich do súvislosti je niekedy naozaj umenie.

Je niečo, na čo sa profesionálny horský meteorológ nemôže v himalájskych podmienkach spoliehať?

Ide najmä o kvalitu predpovedí. V Nepále majú napríklad veľmi všeobecný charakter typu: končí obdobie dažďov. A tie pri výstupe horolezcom veľmi nepomôžu. Nepálci sa skôr spoliehajú pri zmenách počasia na pocity, ktoré získali stovkami rokov pozorovaní.

Hoci napríklad Nepál nemá vlastné meteo satelity ako napríklad susená India, extrémne cenné sú nepálske meteo balóny. Ak ich vypustia, merajú súbor dát od zeme až do výšky 10 kilometrov. Aj v Tatrách máme to šťastie, že ten slovenský je práve v Gánovciach pri Poprade.

V Tatrách sú obzvlášť žiadané predpovede výskytu a vývoja búrok. Je aj v Tatrách dopyt po službách horského meteorológa?

Aj keď horská meteorológia je spravidla najpotrebnejšia v neprístupných končinách najvyšších hôr sveta, niekedy ma oslovia známi alebo kamaráti, ktorí plánujú túru v Tatrách. Najmä ak majú horskí vodcovia dve rozporuplné predpovede a kamaráti chcú poznať môj názor, ku ktorej predpovedi sa prikloním. Alebo ak im ich intuícia na oficiálnu predpoveď hovorí čosi iné. Niekedy im jednoducho predpoveď pekného počasia nesedí s pohľadom na veľký čierny mrak, aj vtedy mi často volajú.

Čo si osobne myslíte po toľkých rokoch práce o horskej meteorológii?

Myslím si, že horská meteorológia vie byť veľmi osobná. Aj napríklad špičkový slovenský lezec Peter Hámor má svojho osobného meteorológa Vitora Bahíu až z Portugalska. Takže je to o vzájomnej dôvere. A tak ako mnohé iné druhy prác, aj práca horského meteorológa musí byť aj poslaním. Inak by človek vyhorel už hneď na začiatku.

Ak chcete vedieť viac o horskej meteorológii a prečo si horolezci nedokážu vystačiť so svojimi vedomosťami a predpoveďami z internetu ako pri lezení v Tatrách, prečítajte si ďalšie články našich expertov.

Autor: Milan Bizovský, 9. December 2022