Skočiť na hlavný obsah

Mnohí skialpinisti nedodržiavajú pravidlá (rozhovor)

Ski alpinista na snehu

VYSOKÉ TATRY, 7. December. 2023. Skialpinistov v dnešnej dobe pribúda nielen vo vysokohorskom teréne, ale aj na zjazdovkách. Takzvaných svahových skialpinistov pozná takmer každý prevádzkovateľ lyžiarskeho strediska. Možno svahových skialpinistov vyhnať zo zjazdovky? Čo ak majú zakúpený aj celosezónny skipass? Môže im niekto prikázať, ktorým smerom sa smú pohybovať po zjazdovej trati? 

Tieto ako aj podobné odpovede na otázky prezradila našim odborníkom Mária Benatkovská, ktorá sa vo februári tohto roku zúčastnila Zasadnutia Európskej rady o cestovnom ruchu a zamestnanosti, kde sa okrem iného diskutovalo aj o problematike pohybu na lyžiarskych tratiach. 

Tak ako je to s tými obmedzeniami? Môžu prevádzkovatelia lanových dráh svahových skialpinistov zo svahu naozaj vykázať?

Nie. Podľa doterajšej platnej legislatívy zatiaľ nemôžu. Môžu pre nich iba zverejniť pravidlá a samozrejme apelovať na správny pohyb po zjazdových tratiach. Skialpinisti sú tu už desiatky rokov, no ich najväčší rozmach nastal príchodom pandémie spojenej s vypuknutím ochorenia Covid-19, kedy mnohí lyžiari nemohli jazdiť na zjazdárskych tratiach. Tento problém vyriešili tak, že si zakúpili skialpinistickú výstroj. Viacerí dokonca začali chodiť aj do vysokohorského voľného terénu, kde tiež nemajú čo robiť. A samozrejme nemajú na to potrebné skúsenosti.

Čo v takomto prípade odporúčate?

Vhodné je zdokonaliť sa v lyžovaní v tzv. free ridových zónach a až potom sa vybrať do vysokohorského terénu. Ideálne je začať sa v tejto oblasti vzdelávať aj teoreticky aj prakticky. Tak budú vedieť svahoví skialpinisti správne zhodnotiť stabilitu snehovej pokrývky, orientáciu svahu či reliéf. Niekedy je naozaj obtiažne zhodnotiť aj sklon svahu. Ak skialpinisti nadobudnú potrebné vedomosti aj skúsenosti, určite to eliminuje zbytočné zranenia, a teda výjazdy horskej či leteckej záchrannej služby.

Existuje hrozba, že podmienky pre skialpinistov sa v najbližších rokoch sprísnia?

Momentálne sa finalizuje nový návštevný poriadok. Ak sa schváli, jeho podmienky sa budú dôsledne vymáhať.

Skialpinisti tvrdia, že sú v rámci pohybu v teréne smerom nahor či nadol opatrní. Je to stále málo?

Všetci skialpinisti vedia, že uzavretie zjazdovky vo večerných hodinách znamená, že sa z nej stáva pracovisko. Počas jari musia snežné pásové vozidlá v ťažkom mokrom snehu oveľa častejšie istiť lanom navijaka. Kotviace laná, na ktoré sú pripojené ratraky, môžu mať dĺžku aj tisíc metrov. Stroje sa môžu kotviť aj o seba navzájom a vtedy sa môže lano objaviť aj na miestach, ktoré nie je dobré vidieť voľným okom. Aj nedávno došlo pri úprave zjazdovky Buková hora v Tatranskej Lomnici ku kolízii lyžiara s kotviacim lanom ratraku. Lyžiar našťastie do kotviaceho lana narazil iba hrudníkom.

Aká je situácia v krajinách Európskej únie?

Záleží od krajiny. V niektorých krajinách sa skialpinizmus nepodporuje, v mnohých krajinách sú rôzne obmedzenia alebo spoplatnenia. V niektorých krajinách sú dokonca strediská, kde je pohyb na svahu úplne zakázaný. Na druhej strane však nemožno o ľuďoch venujúcich sa skialpinizmu hovoriť vo všeobecnosti v zlom. Skialpinizmus nie je nejaký nekalý zlozvyk, ktorý by sa mal trestať. To, po čom skialpinisti po výstupe túžia, je pocit nekonečnej slobody. Chcú si posedieť na vrchole hory, stiahnuť skialpové pásy z lyží, uvoľniť sa a možno si dať aj nejaké pivko, čo je znova prínosom pre prevádzkovateľov lyžiarskych vlekov. S klimatickými zmenami nemôžme len tak jednoducho bojovať.

Ak chcete ísť šliapať po práci, odporúčame vám natiahnuť si stúpacie pásy na Solisku na Štrbskom Plese. Toto stredisko je pre skialpinistov otvorené až do 20.00 hod. Ak chcete na horách zažiť denné slnko a nemáte čas, obráťte sa so svojimi povinnosťami na tím našich poradcov. Tak získate viac času venovať sa svojmu športu.

Autor: Martina Grechová, 7. Decembra 2023.

Kategória

Značky