Skočiť na hlavný obsah

Ako môžem so skipassom ušetriť?

lyžiarsky svah aj lanovky v Jasnej

VYSOKÉ TATRY, 15. December 2022: Všetky slovenské lyžiarske strediská čelia dvom rovnakým otázkam - v akom rozsahu premietnuť nárast nákladov na energie do cien skipassov a kedy svoje brány otvoriť? Lyžiari na svahy počas vianočných sviatkov prídu, otázne však zostáva obdobie po sviatku Troch kráľov. Mnohí prevádzkovatelia lanových dráh sa podľa našich odborníkov zhodujú v tom, že to, ako výrazne stúpli ceny vstupov ani zďaleka neodráža reálny rast nákladov.

Aký bude nárast cien skipassov?

Niektorí prevádzkovatelia lyžiarskych areálov musia za vstupy zaplatiť až štvornásobne viac ako vlani. Ceny skipassov zdražejú približne v intervale od desať do dvadsať percent. Niektoré lyžiarske strediská ani neplánujú otvoriť. Prvé lyžiarske strediská sa otvorili v Jasnej začiatkom decembra (spolu s otvorením novej kabínovej lanovky z Bielej púte na Priehybu), minulý víkend sa začalo lyžovať vo Vysokých Tatrách na Štrbskom plese a v sobotu 17. decembra sa otvára lyžiarske stredisko Tatranská Lomnica. Počas vianočných sviatkov by sa malo otvoriť aj stredisko Jakubkova lúka v Novom Smokovci. 

V niektorých strediskách sa aj napriek zníženiu sadzby DPH lyžovať nebude

V lyžiarskom stredisku Plejsy pri Krompachoch, v Levočskej doline a v lyžiarskom stredisku Ski Gugel – Mlynky sa tohto roku lyžovať nebude. Dôvodom sú vysoké ceny vstupov. Dočasné zníženie sadzby dane z pridanej hodnoty na lanovky a vleky, ktoré nedávno navrhlo Hnutie SME Rodina, má znížiť DPH pre lanovky, vleky či aquaparky z 20 na 10 percent. Ide o dočasné riešenie od januára do konca apríla budúceho roka.
 

Ako môžem so skipassom ušetriť?

Kúpa celosezónneho skipassu sa oplatí najmä tým nadšencom, ktorí trávia na horách veľa víkendov alebo bývajú v blízkosti lyžiarskeho strediska. Ušetriť môžu aj stovky eur. Niektoré hotely lákajú na lyžiarsky pobyt so skipassom v cene. Okrem samotného pobytu a stravy môžu hostia získať aj skipass. Ak zoberiete so sebou na hory celú rodinu, lyžiarske strediská odmenia zľavami vás aj vaše deti. Lyžovačka vás vyjde lacnejšie aj vtedy, ak ju zorganizujete s partiou kamarátov. Pri zakúpení vstupu na jednu aktivitu, môžete niekde získať skipass ako bonus a naopak. Niektoré strediská majú uzavreté partnerstvá s veľkými spoločnosťami ako sú banky či mobilní operátori. Študenti aj učitelia, ktorí sú držiteľmi preukazov ISIC (ITIC zľava) si môžu uplatniť zľavu aj na lyžiarske skipassy. V Tatrách možno so skipassom ušetriť na cestovnom i lyžovačke prostredníctvom priameho vlakového spojenia medzi Budapešťou a Popradom. Takýto skipass vám umožní pricestovať vlakom do Starého Smokovca alebo Tatranskej Lomnice z ktoréhokoľvek miesta na Slovensku, využiť ho na dennú lyžovačku a vrátiť sa naspäť.

 

Podarí sa prilákať postcovidových lyžiarov z Poľska, z Čiech a z Maďarska?

V tejto zimnej sezóne sa okrem tradične výbornej návštevnosti domácich lyžiarov očakáva aj postcovidový návrat lyžiarov z Poľska a Čiech. Nové priame vlakové spojenie medzi Budapešťou a Popradom môžu využiť maďarskí lyžiari, ktorí si chcú vyskúšať tatranskú lyžovačku. 

Nový rýchlik bude vyrážať ráno z Budapešti a v popoludňajších hodinách z Popradu. Nové vlakové spojenia sú pripravené nielen pre Maďarov, ale aj pre hostí z Čiech. Smerom na Českú republiku sú posilnené viaceré vlakové spojenia a tradičnou ponukou zostáva preprava áut medzi Popradom a Prahou. Naďalej platí ponuka ZSSK cestovania medzi Popradom a Viedňou.
 

Autor: Martina Grechová, 15. December 2022